Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?

JoomlaStats Activation

Letölthetők az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2009-2010-es elfogadott akciótervei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. január 30.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján megtekinthetők az Új Magyarország Fejlesztési Terv operatív programjainak 2009-2010-es, kormány által már elfogadott akciótervei. A kormány széles körű partnerségi egyeztetést követően fogadta el jelenlegi formájukban a dokumentumokat, amelyekben már szerepelnek a gazdasági válság hatásai miatt szükségessé vált forrásátcsoportosítások, könnyítések.

A 2007-2013 közötti időszakra szóló Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként az egyes ágazatok és régiók fejlesztési céljait és irányait a fejlesztési tervhez hasonlóan hét évre szóló, úgynevezett "operatív programok" tartalmazzák. Ezeken az operatív progra­mokon belül két évre szóló akciótervek rögzítik az egyes ágazatok konkrét feladatait, fejlesztéseit. A két évre szóló, ám évente felülvizsgálandó akciótervek tartalmazzák többek között azt, hogy az adott operatív program céljaihoz illeszkedve a következő kétéves időszakban milyen nagyobb "központi" fejlesztéseket, konkrét beruházásokat valósítanak meg nem pályázati úton uniós forrásból. Emellett az akciótervek tartal­mazzák azt is, hogy az adott ágazati vagy regionális operatív program keretében milyen területeken és milyen konkrét célokra írnak ki uniós pályázatokat az elkövetkező hóna­pokban. Az akcióterveket a szakmai és a társadalmi partnerekkel folytatott egyeztetést követően a kormány fogadja el – mint ahogy tette azt az NFÜ honlapján most közzétett akciótervekkel is.

Az akciótervek egyenkénti elfogadását átlagosan 4 hétig tartó egyeztetési folyamat előzte meg.  A különböző makrofórumok mellett – ezúttal is sokfajta szervezet képviselői – helyi önkormányzatok, érdekképvisele­ti, ágazati szakmai szervezeteket, a gazdasági, a tudományos és a civil szféra, egyházak vezetői – vettek részt és osztották meg véleményüket és konkrét javaslataikat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tervezőivel. Az egyeztetés során véleményt nyilvánító mintegy 250 szervezet összesen több mint 1300 konkrét javaslatot fogalmazott meg az operatív programok 61 társadalmi vitára bocsátott akciótervével kapcsolatban. A vélemények túlnyomó hányada az egyes prioritások, konstrukciók (a majdani pályázati kiírások) potenciális pályázói körének bővítését célozta, és sok partneri kérés, javaslat érkezett a támogatási arányok növelésére, a döntések és kifizetések gyorsítására, a bürokrácia csökkentésére, a támogatási feltételek könnyítésére is. A partnerségi egyeztetés eredmé­nyeként – a gazdasági válság kihívásait és az Európai Bizottsággal folytatott egyezteté­sek tapasztalatait is figyelembe véve – végrehajtott módosítások és forrás-átcsoporto­sítások legfőbb nyertesei a kis- és középvállalkozások, valamint a leginkább hátrányos helyzetű kistérségek lesznek.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján már letölthetők a Gazdaságfejlesztési, a Környezet és energia, a Végrehajtás, valamint a regionális operatív programok partnerségi javas­latokkal pontosított akciótervei. A kormány által már elfogadott, további akcióterveket folyamatosan töltjük fel az oldalra.

Utolsó frissítés ( 2011. április 15. )
 
< Előző   Következő >

Legfrisebb letöltések

FileÁgazati fókusz
FileVállalkozásfejlesztési kérdőív
FileGINOP pályázatok KKV-k számára
FileÉrték és élmény_Horváth Marianna.pdf
FileReformkor2.0_Kecskésné.pdf

Online felhasználók

 
 
Advertisement
Advertisement