Bejelentkezés






Elfelejtett jelszó?

JoomlaStats Activation

Pályázat klaszter menedzsment szervezetek létrehozására, megerősítésére PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2008. június 03.

 A Dél-alföldi régióban problémát jelent, hogy a vállalkozások és egyéb szervezetek (pl.: kutatóintézetek, hatóságok, érdekvédelmi szervezetek) között kevés a valós, piaci alapú és sikeres együttműködés, továbbá a gazdasági szervezetek hálózatokba szerveződése sem jelentős. A prioritástengely kiemelt célja, hogy a régió jövedelemtermelő képességét javítsa. A fejlett gazdaságokban a növekedéshez jelentősen hozzájárulnak a vállalkozói és egyéb kapcsolódó szervezetek által alkotott együttműködések, elsősorban hálózatok és klaszterek formájában.

A klaszterek, hálózatok alakításának ösztönzésével eredményesen javítható a kis és közepes vállalkozások versenyképessége, nemzetközi piacokra való kijutásának feltétele. A konstrukció az Új Magyarország Fejlesztési Terv pólus programjának vállalkozásfejlesztési pillérének része, elősegíti a hazai klaszterek továbbfejlődését, innovációs tevékenységének és nemzetközi piaci jelenlétének növelését.

A pályázati konstrukció fejlesztései, kijelölt akcióterületekhez illeszkedve, 2 irányban kerültek meghatározásra. Az egyik fejlesztési irány akcióterülete a leromlott városi lakóterületek (hagyományos városi jellegű beépítés, szegregált lakóterület). A város peremterületei és a belváros között jellemző az épületállomány romlása. Ezeken a területeken az ingatlanok értéke alacsony, a leromlott fizikai környezet szociális problémákkal párosul. Egyes településrészeken az elszegényedés fékezi a gazdasági fejlődést és kedvezőtlenül hat a közbiztonságra. Az itt élő lakosság túlnyomó többségét alacsony jövedelmű nyugdíjasok, munkanélküliek, többszörösen hátrányos helyzetű csoportok (például romák) teszik ki.

A pályázat meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 2007-2008. évekre összesen 590 millió Forint. Az induló és fejlődő klaszterek közötti indikatív forrásfelosztás a következő:

- Induló klaszterek fejlesztésére szánt forrás nagysága 390 millió Forint;

- Fejlődő klaszterek fejlesztésére szánt forrás nagysága 200 millió Forint.

A pályázati kiírás forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Köztársaság költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Utolsó frissítés ( 2011. április 15. )
 
< Előző   Következő >

Legfrisebb letöltések

FileÁgazati fókusz
FileVállalkozásfejlesztési kérdőív
FileGINOP pályázatok KKV-k számára
FileÉrték és élmény_Horváth Marianna.pdf
FileReformkor2.0_Kecskésné.pdf

Online felhasználók

Jelenleg 1 vendég online
 
 
Advertisement
Advertisement