Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?

JoomlaStats Activation

Milliárdok Svájctól PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2008. április 02.
Információs napot tartottak március 31-én a Svájci-Magyar Együttműködési Program megvalósításáról. A program keretében Svájc tíz EU-tagállam részére öt éven át összesen 1 milliárd svájci frank értékben fejlesztési hozzájárulást biztosít, melyből Magyarország részesedése mintegy 21,7 milliárd Forint.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Svájci Nagykövetség Svájci Hozzájárulás Program Hivatala, a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamarával együttműködésben információs napot tartott a Svájci-Magyar Együttműködési Program megvalósításáról. Az esemény előzménye az a 2007. december 20-án, Svájc és Magyarország között kötött keret-megállapodás, amely alapján a Svájci Hozzájárulás elnevezésű pénzügyi alap lebonyolítása 2008-ban elindulhat.

Svájc a tíz, 2004-ben EU taggá vált ország részére öt éven át összesen 1 milliárd svájci frank értékben fejlesztési hozzájárulást biztosít. Ebből Magyarország részesedése Lengyelország után a második legnagyobb, bruttó 130.738.000 svájci frank - vagyis mintegy 21,7 milliárd Forint. Az együttműködési program csökkenteni kívánja egyrészt az Európai Unió tagállamai közötti, másrészt az érintett országok belső viszonyaiban tapasztalható egyenlőtlenségeket.

A nagy érdeklődéssel kísért eseményen közel 400-an vettek részt. Jelen voltak a régiók, kistérségek szervezetei, a kormányzati szervek és helyi önkormányzatok, civil szervezetek, a nemzetközi szervezetek, kamarák, valamint az üzleti szféra képviselői.

Az információs napon a svájci és a magyar fél is hangsúlyozta, hogy a források felhasználásakor a tartalmi és földrajzi koncentráció elvét kell követni. E szerint a rendelkezésre álló forrás 70%-a a keret-megállapodásban meghatározott alábbi prioritási területeken kerül lekötésre:

  1. Regionális fejlesztési kezdeményezések periférikus és hátrányos helyzetű régiókban (15 millió CHF);
  2. Természeti katasztrófák megelőzése és kezelése (2 millió CHF);
  3. Az alapinfrastruktúra javítása/helyreállítása és modernizációja, valamint a környezet fejlesztése (30 millió CHF);
  4. 4. Határon átnyúló környezeti kezdeményezések, biodiverzitás és természetvédelem (5 millió CHF);
  5. Az üzleti környezet fejlesztése és a finanszírozáshoz való hozzáférés elősegítése a kis- és középvállalkozások vonatkozásában (14,5 millió CHF);
  6. A magánszektor fejlesztése és a kis- és középvállalkozások exportjának elősegítése (3 millió CHF);
  7. Kutatás és fejlesztés (8.5 millió CHF);
  8. Egészségügy (13 millió CHF
  9. Civil szektor támogatása (6 millió CHF).


Mindezeken túl a támogatás minimum 40%-át a leghátrányosabb helyzetben lévő észak-magyarországi és észak-alföldi régiókban használják fel, külön figyelemmel Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár megyékre.

A projektek kiválasztásáért Magyarország felel, de minden támogatásra javasolt projekt esetében szükség van a svájci fél jóváhagyására. Az NFÜ képviselője elmondta, hogy a prioritási területek pályáztatása eltérő ütemezéssel fog zajlani. Az első pályázatokat már 2008 nyár elején kiírják az ösztöndíj programok, infrastruktúra és környezetvédelem, valamint természeti katasztrófák elhárítása témakörökben.

A projektek kiválasztásakor kétkörös döntési eljárást alkalmaz az NFÜ. Első körben a projektötleteket bírálják el és csak a nyertes projektötleteket kell teljes részletességgel kidolgozni a második körben, ezzel is felgyorsítva a döntéshozási folyamatot és biztosítva a költséghatékonyságot.

A rendezvényen elhangzott, hogy a hatékonyság és a láthatóság alapelvének biztosítása érdekében minden önálló projekt költségvetése legalább 1 millió CHF (cca. 166 millió Forint) kell legyen. A kisebb projektekből összeálló programok esetén ez a határérték 4 millió CHF (cca. 664 millió Forint).

A rendezvénynek a pályázók számára a legfontosabb üzenete az volt, hogy minden projektnek – témától és mérettől függetlenül – közcélt kell szolgálnia.

A Svájci-Magyar Együttműködési Program Stratégiai Keretszabályozásának részletes dokumentuma, illetve a végrehajtással kapcsolatban az információs napon részvevők által feltett kérdések és az azokra adott válaszok megtalálhatóak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján, a http://www.nfu.hu/svajci_hozzajarulas oldalon.

Utolsó frissítés ( 2011. április 15. )
 
< Előző   Következő >

Legfrisebb letöltések

FileÁgazati fókusz
FileVállalkozásfejlesztési kérdőív
FileGINOP pályázatok KKV-k számára
FileÉrték és élmény_Horváth Marianna.pdf
FileReformkor2.0_Kecskésné.pdf

Online felhasználók

 
 
Advertisement
Advertisement