Bejelentkezés






Elfelejtett jelszó?

JoomlaStats Activation

Dél-kelet-európai Transznacionális Együttműködés Program PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2008. március 28.
2008. március 27-28-án ünnepélyes keretek között indul el a Dél-kelet Európai Transznacionális Együttműködési program 2007-2013. A transznacionális program legfőbb célkitűzése, hogy gazdasági, földrajzi, vagy társadalmi szempontból egy területi egységként értelmezhető, de több országból álló területek közösen keressenek megoldásokat a térséget érintő problémákra. A program teljes költségvetése 207 millió euró.
A program előzményének tekinthető a 2000-2006 között futó Interreg III Közösségi Kezdeményezés, amelynek általános célja volt az Európai Unió egész területén megvalósuló, harmonikus, kiegyensúlyozott és fenntartható fejlődés elősegítése, határon átnyúló transznacionális és interregionális projekteken keresztül. A projektek leginkább kutatási, tervezési, szakmai együttműködési jellegűek, beruházási, vagy komolyabb beszerzési elemet nem tartalmaznak.

Az Európai Unió 13 makrotérségre van felosztva, melyen belül Magyarország a közép-európai–adriai–dunai–délkelet-európai térség (Central Adriatic Danubian South-Eastern European Space - CADSES) tagja. A CADSES program hatékonyságának növelése érdekében az Európai Bizottság a 2007-2013-as időszakra ezt a makrotérséget két programtérre választja: a közép-európaira (CES) és dél-kelet európaira (SEES). Hazánk mindkét programtérben teljes területével részt vesz.

A két programtérbe az EU tagállamok közül Ausztria, Bulgária, Görögország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Románia, Olaszország (nem teljes területével), a tagjelölt és lehetséges tagjelölt országok közül Albánia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Macedónia (FYROM), Szerbia, Montenegró, továbbá Moldávia és Ukrajna (nem teljes területével) tartoznak.

Magyarország a délkelet-európai transznacionális programon belül kiemelt szerephez jut, mert a program kulcsintézményei Magyarországon fognak működni:

  • Irányító Hatóság (IH) – Nemzeti Fejlesztési Ügynökség,
  • Igazoló és Audit Hatóság - Pénzügyminisztérium,
  • Közös Szakmai Titkárság (KSzT) – VÁTI Kht.

A 2006-os EU Bizottság javaslatából kiindulva a délkelet európai együttműködési program az alábbi tervezett prioritások mentén épül fel:

Innováció és vállalkozások támogatása: a technológiai és az innovációs hálózatok speciális területeken történő fejlesztésének támogatása, és kedvező környezeti feltételek kialakítása az innovatív vállalkozások segítése érdekében

Környezet védelme és fejlesztése: az integrált vízgazdálkodás fejlesztése és az árvizek megelőzése, hatékony energia- és erőforrás-felhasználás

Az elérhetőség javítása: a közlekedési hálózatok fejlesztése a koordináció, a tervezés és a működtetés fejlesztésével, különböző stratégiák kifejlesztése a digitális világ kettészakadásának megakadályozása érdekében;

Fenntartható városfejlesztés: a növekedési térségek vonzásképességének és megközelíthetőségének támogatása.

A program költségvetését az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja a résztvevő tagállamok allokációjának megfelelően. A tervezett költségvetés a 2007-2013-as időszakra Magyarországon 21,3 millió euró. A projektek nem tagállami partnereinek részvételét várhatóan az Instrument for Pre-Accession (IPA) előcsatlakozási alap fogja támogatni.

A Hotel Intercontinentalban megrendezett kétnapos nyitó konferencián Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter és Danuta Hübner az EU regionális politikáért felelős biztosa megnyitója után szakemberek elemzik az együttműködési programot.

Utolsó frissítés ( 2011. április 15. )
 
< Előző   Következő >

Legfrisebb letöltések

FileÁgazati fókusz
FileVállalkozásfejlesztési kérdőív
FileGINOP pályázatok KKV-k számára
FileÉrték és élmény_Horváth Marianna.pdf
FileReformkor2.0_Kecskésné.pdf

Online felhasználók

 
 
Advertisement
Advertisement