Az Euro PDF Nyomtatás E-mail
2008. március 07.

1999. január elsejétől az Európai Unió 12 országában a fogyasztók mind a bankokban, mind az üzletekben a termékek és szolgáltatások árainak jelzésekor új szimbólummal találják szembe magukat. Ez az új közös fizetőeszköz, az euró jele. Bár készpénzként csak 2002. elejétől volt forgalomban a nyugati államok egy részénél. Aligha túlzás azt állítani, hogy ez az Európai Unió eddigi legnagyobb gazdaságtörténeti sikere. Megszűnt a tagországok valutái közti árfolyamingadozás és végre valahára létrejött egy olyan pénzügyi unió, mely mind méreteiben, mind fejlettségi szintjében versenytársa lehet az Egyesült Államoknak.

Az euró megjelenése nemcsak a Gazdasági és Monetáris Unióban résztvevő országokra lesz jelentős hatással, hanem a világ egészének gazdaságára, valamint a nemzetközi pénzügyi rendszerre is.
Egy közös valuta a belső-, vagy közös piac hatékonyságát is növeli, mivel az árak könnyedén összehasonlíthatóvá válnak az egyes országokban.

1979-ben létrejött az Európai Monetáris Rendszer és vele együtt a közös elszámolási egység, az ECU. Az ECU az Európai Pénzügyi Rendszer bevezetése óta a tagállamok közötti elszámolási egységként szolgált. Az ECU kosárvaluta volt, melyet az EU tagállamok valutáinak súlyozásával alakítottak ki.
Az új közös valuta az árfolyamok végleges rögzítését jelenti.