Az EU intézményrendszere PDF Nyomtatás E-mail
2008. március 07.
Tartalomjegyzék
Az EU intézményrendszere
Oldal 2

Az EU intézményei

Az Európai Unió intézményei adják a 27 tagállam együttműködésének keretét. A Parlamenten, Bizottságon és Központi Bankon kívül az EU-nak több kisebb testülete is van, amelyek lehetővé teszik működését.

Ezenkívül működtet egy sor ügynökséget is a kontinens különböző pontjain, amelyek lefedik az európaiak életének minden területét.

Az útmutató segítségével megismerheti ezeket az intézményeket és tevékenységüket.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság nem egyszerűen az Európai Unió közigazgatási vezető szerve; ez egyúttal az egyetlen olyan testület, amelyik törvényeket nyújthat be.

Gyakran nevezik az európai integrációt működtető erőnek, ami kizárólag a tagállamok ellenőrzése alatt áll.

A Bizottság 25 biztosból áll, akiknek mindegyike egy-egy politikai területért - például a mezőgazdaságért vagy a bővítésért - felel.

Az adott politikai területek munkáját 24 főigazgatóság segíti. A biztosokat a tagállamok jelölik, általában magas rangú politikusok személyében. Munkájuk során azonban az európai érdekeket kell képviselniük, nem pedig a hazájukét.

Miniszterek Tanácsa

A Miniszterek Tanácsa az EU-nak az az intézménye, amely képviseli a tagállamokat. Ez egy többrétegű szervezet, amelynek a munkájában részt vesznek minden tagállam miniszterei, kormányfői, nagykövetei, illetve kormányzati tisztségviselői.

A kormányfők testülete az Európai Tanács, a nagyköveteké (illetve állandó
képviselőké) a COREPER - az Állandó Képviselők Bizottsága.

Gyakran a bizottsági tisztségviselők hozzák meg a döntéseket a technikai bizottságok ülésén, s ezeket a miniszterek csupán jóváhagyják.

A Bizottságtól eltérően a Miniszterek Tanácsa nem nemzetek feletti, hanem kormányközi szerv.Utolsó frissítés ( 2008. március 08. )