Bejelentkezés






Elfelejtett jelszó?

JoomlaStats Activation

Uniós pénzfelhasználásban Magyarország az élen PDF Nyomtatás E-mail
2008. január 21.
Első helyen állunk az uniós pénzek felhasználásában az újonnan csatlakozott 12 tagállam között, és egyelőre nem származott semmilyen veszteségünk abból, hogy az EU az új költségvetési időszakra háromról két évre rövidítette a megítélt támogatások felhasználási határidejét.
Az EU regionális politikaért felelős biztosa Brüsszelben adott tájékoztatójában elmondta, hogy az összes tagállamot tekintve Magyarország a harmadik helyen áll. Az EU kohéziós alapjából a magyar felhasználás egyelőre 47 százalékos, de ez egyrészt 2010-ig felhasználható keret, másrészt pedig ide tartoznak a „nagyprojektek”, amelyek lezárultával a teljesített százalék nem egyenletesen, hanem hirtelen ugrik meg.

A lengyel EB-tag kiemelte az „innovatív gondolkodást”, amellyel hazánk a növekedés gyorsítására és a területi egyenlőtlenségek csökkentésére törekszik. Hübner felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy nem elég lehívni az uniós pénzeket, hanem úgy kell lezárni a tárgyidőszakot, hogy azután ne kelljen szabálytalanságok miatt forrásokat visszafizetni. Az idei év egyébként kulcsfontosságú, ugyanis lezárul a 2004-2006-os keret felhasználhatósága, miközben megnyílnak az eddigiekhez képest például évente 5-6-szor nagyobb új források is.

Az uniós pénzek állítólagos szabálytalan felhasználásával kapcsolatos kérdésre válaszolva Hübner elmondta: Magyarország esetében eddig még nem érkezett olyan bejelentés, és Brüsszel sem derített fel olyat, amely korrupciót vagy a pénzek szándékos szabálytalan felhasználását tárta volna fel.

Bajnai Gordon tájékoztatott arról, hogy tavaly összesen több mint 330 milliárd forintnyi uniós támogatást fizettek ki Magyarországon, beleértve a hazai társfinanszírozást is. Hozzátette: arra számítanak, hogy az idei összeg meghaladja a tavalyit.
Utolsó frissítés ( 2008. március 10. )
 
< Előző   Következő >

Legfrisebb letöltések

FileÁgazati fókusz
FileVállalkozásfejlesztési kérdőív
FileGINOP pályázatok KKV-k számára
FileÉrték és élmény_Horváth Marianna.pdf
FileReformkor2.0_Kecskésné.pdf

Online felhasználók

 
 
Advertisement
Advertisement