Bejelentkezés






Elfelejtett jelszó?

JoomlaStats Activation

A kormány felgyorsítja a kiemelt beruházásokat PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2008. március 27.

A kormány felgyorsítja a nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházásokat, és garanciákkal biztosítja azok szakszerű és jogszerű megvalósítását. A célkitűzéseknek megfelelően a Kormány pontos menetrend alapján 2008 júniusáig módosítja a közbeszerzési törvényt, megalkotja a szükséges rendeleteket, valamint kibővíti a kiemelt beruházások körét.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások gyorsításának és egyszerűsítésének jogszabályi alapját egy 2006-os törvény jelenti. (2006. évi LIII Tv). A speciális igényeknek megfelelően a törvény felhatalmazza a Kormányt, hogy a nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű, fontos gazdasági és társadalmi igényt kielégítő beruházások esetén rendeletekkel segítse a gyorsabb eljárást.

Az Európai Unió segítségével megvalósuló nagyberuházások Magyarország fejlődése szempontjából különleges jelentőségűek. Ezek csúszása vagy esetleges elmaradása komoly veszteséget jelentene az egész országnak. A jelenlegi jogszabályi környezet és joggyakorlat lehetőséget teremt a késlekedésre, ezért a Kormány széles körű változtatásokat tervez. Cél a bürokratikus folyamatok egyszerűsítése és az ügyintézés gyorsítása.

Nemzetgazdasági szempont, hogy a kiemelt építési beruházások gyorsan, szakszerűen és jogszerűen valósuljanak meg. A probléma mihamarabbi megoldása érdekében a szakértőkkel és társadalmi partnerekkel folytatott alapos egyeztetés után a Kormány „gyorsító csomag” elfogadását határozta el. Az intézkedési terv megkönnyíti a hazai beruházók helyzetét, és hozzájárul a magyar vállalkozások megerősödéséhez.

Ennek érdekében a Kormány hatékony és ellenőrizhető lépéseket tervez az alábbi módon:

  • több mint 30 jogszabály módosítása és megalkotása,
  • beruházások nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánítása,
  • egyedi útvonaltervek készítése a kiemelt projektekhez, illetve azok betartatása,
  • egyeztetés az érdekképviseletekkel.

A beruházások előkészítésének gyorsítása érdekében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a kiemelt beruházásokat folyamatosan a Kormány elé viszi. Ennek első lépéseként a Kormány 32 fejlesztést minősített nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek.

A többi között:

  • útépítési beruházások (pl. M0, M4, M7, M43 és a kiemelt főutak egyes szakaszait),
  • vasútépítési beruházások (pl. kiemelt vasútvonalak, budapesti elővárosi vasútvonalak),
  • a záhonyi térség közlekedési infrastruktúrájának fejlesztését célzó beruházások,
  • Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó kulcsberuházások,
  • a Budai Palota kulturális, turisztikai fejlesztését célzó beruházások.

A gyorsítást célzó lépések kidolgozására alapos előkészítés és szakmai egyeztetés után, pontos menetrend szerint kerül sor. Ennek keretében a Kormány egyszerűsíteni kívánja a beruházások előkészítésének menetét, valamint gyorsítani kívánja az engedélyezési eljárásokat.

Kormányzati szándék, hogy a beruházások előkészítésének megkönnyítése érdekében:

· Egyszerűsödjön a területrendezési és településrendezési eljárások folyamata,

· Könnyebbé váljon a beruházások helyszíneinek kijelölése.

· Felgyorsuljon és egyszerűsödjön a kiemelt közérdekű beruházásokhoz kijelölt területek kisajátításának folyamata.

· A beruházás tervezői munka gyorsabbá tétele érdekében megvizsgáljuk a tervpályázati és tervtanácsi eljárások összevonásának lehetőségét.

Az engedélyezési eljárások esetén egyszerűsíteni kívánjuk:

· A kiemelt beruházások engedélyezését, amellyel hatékonyabb együttműködést kívánunk kialakítani az engedélyezésben érintett szakhatóságok között.

· A Kormány tervében szerepel, hogy építésügyi igazgatási szakértő bevonása esetén a beruházók az építési engedélyt gyorsított eljárásban szerezhessék meg.

· További lényeges kérdés a környezetvédelmi engedélyezés folyamatának a felülvizsgálata.

· Már középtávon fontos cél a minél teljesebb körű egyablakos, illetve elektronikus ügyintézés bevezetése az építési hatósági eljárásokban.

Ezen túlmenően, a közeljövőben módosítás várható a közbeszerzési törvényben. A Kormány csökkenteni kívánja a lehetséges eljárások számát és átfutási idejét. Átlagosan mintegy harmadával rövidülhet az eljárás időigénye, amellyel jelentősen egyszerűsödne és felgyorsulna a közbeszerzés folyamata.

A csomag első elemeként a Kormány már március 12-ei ülésén elfogadta azokat a jogszabály változtatásokat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy rendelkezésre álljon a beruházások megvalósításához szükséges mérnöki tudás és a kivitelezők által igényelt szakképzett munkaerő. Ennek érdekében 4 építésügyi jogszabály módosult. Így az építkezésekhez kapcsolódó tervezői és felügyelő mérnöki tevékenységet mostantól - bizonyos feltételek megléte esetén - jogi személyiségű vállalkozások is elláthatják. Lehetővé vált, hogy az EU tagországok mérnökei ideiglenes jelleggel - ha letelepedni egyébként nem kívánnak – szakmájukat állandó kamarai tagság nélkül is gyakorolhassák Magyarországon.

A tavasz folyamán a szociális és munkaügyi miniszter előterjesztést készít a Kormány részére a beruházások munkaerőigényének kielégítése érdekében megtehető lépésekről, beleértve a közmunka programok kiterjesztését, a munkanélküliek átképzését és az építőipari szakképzési rendszer fejlesztését.

A tervezett lépések érintik mind a projekt-előkészítés, mind az engedélyezés, mind a közbeszerzés, mind a kivitelezés szakaszait. A tervezett intézkedésekre 4 ütemben kerül sor, a Kormány várhatóan 2008. június végéig meghozza a szükséges döntéseket. A jogszabályok módosításakor és a rendeletek megalkotásakor elsőrendű szempont olyan garanciák megteremtése, amelyek biztosítják a beruházások jogszerű és szakszerű megvalósítását. A széles körű szakmai konszenzuson alapuló gyorsító csomag hatására már 2008 második felében felgyorsulhat a beruházások megvalósítása.

Utolsó frissítés ( 2011. április 15. )
 
< Előző   Következő >

Legfrisebb letöltések

FileÁgazati fókusz
FileVállalkozásfejlesztési kérdőív
FileGINOP pályázatok KKV-k számára
FileÉrték és élmény_Horváth Marianna.pdf
FileReformkor2.0_Kecskésné.pdf

Online felhasználók

Jelenleg 1 vendég online
 
 
Advertisement
Advertisement